top of page
Poza scriitoruluiFresh InfoCake

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Sfaturi pentru un somn odihnitor

-Sadhguru-

Trebuie să înțelegem ce este somnul. Somnul reprezintă timp de întreținere pentru organism. Asta înseamnă că acesta este o perioadă în care organismul scapă de impurități. Este un timp de întreținere și reparare a daunelor care se întâmplă organismului din cauza activităţii de zi cu zi – la nivel celular, la nivel energetic și în multe alte moduri.

Cât de mult timp de întreținere aveți nevoie depinde pur și simplu de cât de multă reparație trebuie făcută. În timpul vieții, cât de mult rău îţi provoci ție - aceasta este întrebarea. Daunele vor fi maxime dacă există prea multă agitaţie în tine. Dacă sistemul tău este foarte bine armonizat și bine “uns”, există probleme minime și timpul de întreținere va scădea în mod natural.

Sfaturi pentru a reduce cota de somn

#1 Mâncaţi alimente proaspete

Care sunt lucrurile pe care le puteți face pentru a vă reduce somnul? Primul lucru este să mănânci alimente proaspete. În cultura yoghină, înțelegerea simplă este că, dacă gătiți ceva, trebuie să îl consumați în maximum nouăzeci de minute. După aceea, inerția va începe să se instaleze. Dacă mănânci alimente cu inerție mare, corpul devine letargic. Va avea nevoie de perioade lungi de somn, deoarece organismul trebuie să cheltuiască multă energie pentru a contracara acea inerție. Aceasta înseamnă că timpul de întreținere şi reparaţii crește, deoarece combustibilul pe care îl puneți în sistem este de calitate scăzută.

Dacă mâncarea este gătită, într-un fel ați ucis-o. Nu este vie. Să presupunem că ești mort și îți păstrăm trupul timp de trei zile: va putrezi. Așa este pentru fiecare lucru cu viață. Fie că este vorba de materie vegetală, de animale sau de multe alte lucruri, în momentul în care îi scoți viața prin gătit, începe să putrezească.

În principiu nu este nimic în neregulă cu putrezirea, deoarece aceasta este o altă formă de viață. Putrezirea înseamnă că o altă formă de viață a început să transforme acel aliment sau lucru în mâncarea ei. Există o multitudine de forme de viaţă care pot fi microscopice – nu le poți vedea, dar ele dau o petrecere în mâncarea ta. Dacă mănânci acea mâncare și te alături petrecerii pe care bacteriile și orice alte vietăţi microscopice o fac, vei avea probleme. Problemele nu înseamnă neapărat că vei avea imediat o boală, deoarece nu toate sunt capabile să te infecteze cu ceva. Doar că energia ta scade, așa că provoacă inerție şi oboseală în organism.

Gândește-te când intri într-un supermarket și cumperi alimente. Există o mulțime de lucruri pe rafturi de peste o lună. Apoi le aduci și le ții în frigider încă o lună și mănânci din ele de câte ori ai chef. Să ştii că medicii îți recomandă să dormi opt ore, spunânduţi că altfel nu vei fi sănătos fizic și psihic pentru că și ei mănâncă aceeași mâncare nesănătoasă!

#2 Mâncatul simplu

Natura unei ființe umane este de așa natură încât, în timp ce orice altă creatură se adaptează la situațiile în care este plasată, o ființă umană este capabilă să creeze ea însăşi situațiile pe care și le dorește. Acesta este ce ne face deosebiţi de animale. Dacă îţi pasă cât de puţin de tine, trebuie să fii conștient şi să ai grijă de ceea ce intră în corpul tău.

Dacă mănânci acel tip de mâncare care conţine în ea doar o cantitate mică de memorie complexă, acea hrană va deveni parte a sistemului/corpului tău în două până la patru ore de la consum. Acest tip de mâncare îţi va scădea considerabil cota/nevoia de somn. Dar în lumea de astăzi, devine din ce în ce mai dificil să mănânci alimente de bună calitate, deoarece alimentele pe care le primești sunt în mare parte comerț pur, nu calitate, şi nu reprezintă un adevărat combustibil pentru organism. O mulțime de oameni – oameni care au trăit în țările occidentale, unde au mâncat acest tip de mâncare – mi-au spus că atunci când vin la Centrul Isha Yoga, după două-trei luni încep să se întrebe: „De ce nu mai dorm destul?" Ei cred că trebuie să doarmă opt ore. Dar standardul în centrul nostru este de patru ore. Nu doar că ne descurcăm cu cele patru ore, ci ne merge foarte bine.

Dacă există prea mult conținut chimic și chestii sintetice în alimente, acestea le fac foarte complexe, iar corpul nu este conceput pentru a digera asta. Chiar dacă unul la sută din alimentele pe care le consumi sunt de natură sintetică, fie sub formă de îngrășăminte, substanțe chimice sau conservanți, întregul sistem digestiv se zbuciumă.

În Statele Unite se consumă o cantitate imensă de antiacide. Asta înseamnă că ceea ce pui în stomac nu este potrivit, cel puțin pentru stomacul tău. Arsurile la stomac nu apar pentru că ești îndrăgostit. Arsuri la stomac înseamnă că întregul esofag este ars cu acizi sau este vorba de o varietate de alte motive. Chiar dacă există mai puțin de un procent de substanțe sintetice în alimentele pe care le consumi, capacitatea ta de a absorbi hrana în sistem scade drastic, ceea ce crește, de asemenea, cota de somn într-o foarte mare măsură. Din cauză că organismul se luptă şi consumă energie pentru asta, în mod natural el va intra într-o stare de hibernare/somnolenţă.

# 3 Cât de mult să mănânci

Cât de atent vă gestionați energiile este ceea ce vă decide starea în care sunteţi. Pentru a medita, vigilența ar trebui să fie nu doar a minții, ci chiar a energiei voastre. Pentru a sprijini acest lucru, pentru oamenii care respectă calea yoghină, se spune că ar trebui să mănânce doar douăzeci și patru de guri și trebuie să mestece fiecare gură de cel puțin douăzeci și patru de ori. Acest lucru îi va asigura că alimentele sunt digerate în prealabil în gură înainte de a ajunge în stomac și astfel nu vor provoca somnolenţă.

Dacă faci asta în timpul mesei de seară, te vei trezi cu ușurință la trei și jumătate dimineața. În sistemul yoghin, această perioadă este numită Brahma Muhurtam. Este un moment ideal pentru a face practici yoghine, deoarece există un sprijin suplimentar din partea naturii la acel moment pentru concentrarea ta.

#4 Nu te culca imediat după ce mănânci

Există destul de mulți oameni care sunt într-o astfel de stare mentală încât, dacă nu se încarcă cu mâncare până se ghiftuiesc, nu pot adormi. Dacă vă aflați într-o stare în care nu puteți dormi decât dacă aveți stomacul plin, trebuie să rezolvați această problemă a stării neapărat. Nu este vorba despre somn, aceasta este o anumită tulburare a stării mentale.

Aș spune că 80% din alimentele pe care le consumaţi nu vor fi asimilate corespunzător dacă adormiţi până în două ore după masă. Trebuie să acordați suficient timp pentru ca digestia să aibă loc înainte de a dormi.

# 5 Poziția corectă pentru somn

Când corpul este poziționat orizontal, puteți vedea imediat că pulsul scade. Corpul face această ajustare deoarece dacă sângele este pompat cu aceeași forță, prea mult din el va intra în cap, putând provoca daune. Vasele de sânge care merg în sus sunt un sistem mai fin şi mai fragil în comparație cu cele care coboară. Pe măsură ce urcă în creier, devin aproape ca firul de păr, până la un punct în care nu mai pot prelua nici măcar o picătură de sânge în plus.

Când dormi, dacă îți așezi capul spre nord și stai așa timp de 5 până la 6 ore, atracția magnetică a Pământului va cauza presiune asupra creierului tău, deoarece fierul este o componentă importantă în sângele tău. Nu înseamnă că dacă dormi așa vei cădea mort. Dar dacă faci asta în fiecare zi, îți cauţi probleme. Dacă ai depășit o anumită vârstă și vasele de sânge sunt slabe, poate duce la hemoragii și accidente vasculare cerebrale paralitice. Dacă sistemul tău este robust, este posibil să nu se producă daune pe moment, dar s-ar putea să nu dormi suficient de bine, deoarece există mai multă circulație a sângelui în creier decât ar trebui.

Dacă vă aflați în emisfera nordică, estul este cea mai bună direcție pentru a vă orienta capul când dormiţi. Nord-estul este în regulă. Vestul este binişor. Sudul, doar dacă trebuie. Nord, niciodată. Din contră dacă vă aflaţi În emisfera sudică, nu puneţi capul spre sud.

# 6 Nu vă refuzați cu forța somnul

Cât de mult somn are nevoie corpul dumneavoastră depinde de nivelul de activitate fizică pe care o desfășurați. Nu este nevoie să stabilim cuantumul hranei sau al somnului. Când nivelul de activitate şi efort este scăzut, mâncaţi mai puțin. Când acestea sunt mari, puteți mânca mai mult. Același lucru este valabil și pentru somn. În momentul în care corpul este bine odihnit, se va trezi, fie la 3 AM sau la 8 AM. Corpul dvs nu ar trebui să se trezească cu o sonerie de alarmă. Odată ce se simte suficient de odihnit, el se va trezi de la sine.

Dacă negați cu forță somnul corpului, capacitățile voastre fizice, mentale și altele vor scădea. Nu ar trebui să faceţi asta niciodată. Trebuie să oferiţi organismului cât somn are nevoie.

Dar dacă trupul încearcă cumva să folosească patul ca pe un mormânt, nu va dori să se trezească. Cineva va trebui să vă învie din morți! Depinde de modul în care vă gestionați viața. Dacă vă aflaţi într-o stare mentală în care doriţi să evitați viața, veţi avea tendința naturală să mâncaţi și să dormiţi mai mult.

#7 Menținerea unei stări de voioşie

Somn înseamnă hibernare, moarte temporară, timp de nefuncționare, pentru intrarea în service şi reparații. Dacă vă mențineți corpul în așa fel încât să existe foarte puține daune asupra lui în timpul zilei, veți vedea că timpul de nefuncționare pentru întreținere se va reduce în mod natural. Acest lucru se poate face mâncând hrana potrivită și menținându-vă mintea într-o stare de bucurie. Dacă vă mențineți bucuroși, dacă nu există disensiune în corpul vostru, nicio contradicţie în sistemul dvs. energetic din cauza armoniei pe care ați obținut-o și nicio frecare în mintea și emoția voastră, cota de somn va scădea.

# 8 Nu lupta cu viața

Corpul are nevoie de odihnă, nu de somn. În experiența majorității oamenilor, somnul este cea mai profundă formă de odihnă pe care o cunosc, așa că vorbesc despre somn. Dar, în esență, corpul nu cere somn, el caută odihnă. Diminețile tale ar fi destul de proaste dacă nopțile nu ar fi odihnitoare. Deci nu somnul, ci odihna face diferența.

Dacă îți menții corpul relaxat pe tot parcursul zilei, dacă munca, exercițiile și orice altă activitate sunt o formă de relaxare pentru tine, cota ta de somn va scădea în mod natural. Problema este că oamenii au fost învățați să facă totul din greu – în tensiune. Văd oameni care mărşăluiesc foarte tensionați prin parc. Acest tip de exercițiu vă aduce mai mult rău decât bunăstare. Nu mergeţi la orice activitate ca și cum ar fi un război. Fie că mergi pe jos, faci jogging sau faci mișcare, de ce să nu o faci relaxat, cu bucurie?

Nu te lupta cu viața! A te menține în formă și bine nu este o luptă. Joacă un joc, înoată, plimbă-te, fă orice vrei! Vei avea o problemă doar dacă tot ce vrei să faci este să mănânci prăjituri! Altfel, nu este nicio problemă să fii relaxat pe timpul oricărei activităţi.

#9 Practici yoghine – Shambhavi Mahamudra

Dacă aduci în viața ta anumite practici yoghine, cum ar fi Shambhavi Mahamudra, una dintre primele schimbări pe care le vei vedea este în pulsul tău. De exemplu, cineva care tocmai a trecut prin programul de Inginerie Interioară și a început Shambhavi, dacă își verifică pulsul înainte și după cină și îl înregistrează, apoi îl exersează pe Shambhavi de două ori pe zi timp de șase săptămâni și își verifică pulsul din nou, constată o scădere cu opt până la cincisprezece puncte. Dacă cineva se afundă cu adevărat în liniște în Shambhavi, pulsul va scădea și mai mult.

Cu 12 până la 18 luni de practică, vă puteți reduce pulsul la aproximativ cincizeci sau șaizeci într-o stare odihnitoare. Dacă se întâmplă acest lucru, cota de somn va scădea dramatic, deoarece corpul este în general relaxată pe parcursul zilei. Indiferent de activitatea pe care o desfășurați, o veţi aborda relaxat, așa că nu vă va cere mai mult somn.

#10 Meditația Shoonya

Există o anumită meditație pe care o predăm care se numește Shoonya. Acest lucru este predat într-un program pe care îl desfășurăm numai în centrele Isha din sudul Indiei și în Statele Unite. Nu îl predăm altundeva pentru că are nevoie de o anumită atmosferă, antrenament și alte procese. Shoonya îți poate reduce cota de somn dramatic. Este doar o meditație de cincisprezece minute, dar vei vedea, dacă te așezi în acest proces de meditație în mod corespunzător, metabolismul tău va scădea cu până la douăzeci și patru la sută. Douăzeci și patru la sută este cea mai profundă cădere pe care o poți avea în stările conștiente de meditație. Dacă treci dincolo de asta, nu vei fi conștient în sensul obișnuit. Pentru a putea fi relaxat până la un punct și apoi a ieși conștient din asta, nu poți depăși douăzeci și patru de procente.

Veți descoperi că aceste cincisprezece minute de meditație sunt egale cu două până la trei ore de somn în termeni de odihnă. Deoarece există schimbări fiziologice atât de drastice în organism, în special la nivelul chimiei sângelui, lucruri fenomenale se vor produce – motiv pentru care trebuie predat în condiții foarte controlate, cu atenţie.

Sursa articolului în limba engleză aici: https://isha.sadhguru.org/in/en/wisdom/article/how-to-sleep-less


10 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page