Biomasă pentru syntropic agroforestry. Exemple de arbori și arbuști care pot fi folosiți în România pentru producerea biomasei într-un sistem de agrosilvicultură sintropică.
- Fresh InfoCake
- 21 iul. 2024
- 2 min de citit
Vă prezint în continuare o listă cu cei mai la îndemână arbori și arbuști din România care pot fi solosiți pentru producerea biomasei atât de cruciale în procesul de înființare și maturizare a unui sistem de agrosilvicultură sintropică (syntropic agroforestry). Unii dintre aceștia pot folosiți chiar și pentru a li se recolta fructele (de exemplu castanul comestibil, dudul sau alunul), nu doar pentru a le fi taiate periodic ramurile.
Lista a fost inspirată de webinarul Coppice Agroforestry Fundamentals, care poate fi urmărit pe youtube aici, unde găsiți și alte informații interesante.
Această listă nu este pe departe completă, dar selecția prezentată vă oferă arbori și arbuști ușor de găsit și multiplicat în țara noastră. În plus, aceștia suportă foarte bine tăierea periodică a ramurilor, caracteristică foarte importantă în obținerea pe termen lung a biomasei prin intermediul lor în sistemul nostru sintropic.
Intenționez să pun bazele unui astfel de sistem de ”syntropic agroforestry”, sau agrosilvicultură sintropică, și cu această ocazie vă voi prezenta, periodic, informații pe care le consider importante, precum și actualizări despre cum funcționează proiectul meu.
ARBORI
Castanul comestibil (en. European chestnut, lat. Castanea sativa);
Castanul sălbatic (en. Horse chestnut, lat. Aesculus hippocastanum);
Dudul / agudul (en. Mulberry, lat. Morus);
Fagul (en. European beech, lat. Fagus sylvatica);
Frasinul comun (en. Common ash, lat. Fraxinus excelsior);
Mesteacănul (en. Birch, lat. Betula spp.);
Paltinul, lat. (en. Sycamore maple, lat. Acer pseudoplatanus);
Plopul negru columnar (en. Black poplar, lat. Populus nigra)
Salcâmul (en. Black locust, lat. Robinia pseudoacacia);
Salcia (en. Willows, lat. Salix spp.);
Sâmbovina (en. Hackberry, lat. Celtis occidentalis), sau o rudă a sa, mierea ursului (en. Mediterranean hackberry, lat. Celtis australis);
Stejarul (en. Oaks, lat. Quercus spp.);
Teii (en. Lindens, lat. Tilia spp.);
Ulmul, (en. Elm, lat. Ulmus glabra);
ARBUȘTI
Alunul (en. Hazel, lat. Corylus avellana);
Aninul verde (en. Green alder, lat. Alnus viridis);
Oțetarul (en. Sumac, lat. Rhus typhina);
Socul (en. black and red elderberry, lat. Sambucus nigra);
Comments